Pomáhajú monitorovať výskyt hraboša poľného

Populáciu hraboša poľného sledovali v troch vybraných lokalitách Trnavského kraja v dňoch 20. až 24. marca 2017 pracovníci Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Išlo o najnovší monitoring, počas ktorého pomocou štyroch metód zisťovali početnosť tohto škodcu. Hlodavca monitorovali v porastoch lucerny, repky a pšenice. Odchytávali ho do pascí, sčítavali nory, zisťovali vek hrabošov, pohlavie, prípadnú graviditu, počet jedincov.
Výsledky monitoringu, prvého v roku 2017, potvrdili, že na poliach sa zatiaľ populácia hraboša nezvyšuje. „Do pascí v porastoch lucerny sme odchytili len jedného hraboša. Z personálnych dôvodov sme v porastoch repky ozimnej nerobili odchyt do pascí. Počítaním dier drobných cicavcov sme zistili od 3% do 6% aktívnych dier, o niečo viac sme ich našli v porastoch repky ozimnej. Na základe týchto poznatkov môžeme aktuálne konštatovať, že by sa nemala zopakovať kalamita z predchádzajúcich rokov, keď nájazdy hrabošov likvidovali tamojším poľnohospodárom značnú časť úrody“, uviedol Ivan Baláž, zoológ Katedry ekológie a environmentalistiky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.
Hraboš poľný patrí k veľkým škodcom na poľnohospodárskych plodinách. „Len v roku 2014 spôsobil podnikateľom v trnavskom regióne straty na porastoch a dodatočné finančné náklady na likvidáciu škôd spolu za jeden milión eur“, dodal riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave Jozef Šumichrast.
RPPK Trnava spolupracuje s nitrianskou Univerzitou Konštantína Filozofa, aby poľnohospodári získali z výskumu presné informácie o predpokladanom vývoji populácie tohto škodcu. Vďaka poznatkom priamo z terénu sa potom môžu pripraviť na blížiace sa obdobie premnoženia hlodavcov a s ohľadom na životné prostredie citlivo a zodpovedne ochrannými prípravkami chrániť svoju úrodu.
Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave bude v projekte naďalej pokračovať. Najbližšie sa do terénu vrátia výskumníci v máji.
Monitoring hraboša poľného realizujú pracovníci, doktorandi a študenti Katedry ekológie a environmentalistiky (Mgr. Filip Tulis, PhD., doc. Ivan Baláž, PhD., Mgr. Imrich Jakab, PhD., Mgr. Michal Ševčík, RNDr. Jakub Kamenišťák, Bc. Nadja Poljak, Bc. Jana Mesárošová, Bc. Nikola Kovárová, Bc. Jaroslav Síkora) v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR (RNDr. Michal Ambros, PhD.).
Zdroj textu a fotografie: http://www.sppk.sk/clanok/1740
Editor článku: Mgr. Jana Krajčovičová

Najčítanejšie články

Kontaktné informácie

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Tr. A. Hlinku 1, 949 74, Nitra
tel: +421 37 6408 111
e-mail:
IČO: 00157716
DIČ: 2021246590
IČ DPH: SK 2021246590
 
fb ikona icon instagram

Mediálni partneri

logo nitraden web logo dab
logo mlyny Nitricka logo web
logo centro male logo mojanitra v mobile
logo NISYS noveRE logo Divadelná Nitra 2018radio plus logo

Táto webová stránka používa cookies.

Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia vášho webového prehliadača pre súbory cookie súhlasíte s používaním cookies. Dozvedieť sa viac

Rozumiem

V týchto zásadách používame výraz "cookies" ako odkaz na súbory cookies a iné podobné technológie, na ktoré sa vzťahuje smernica EÚ o ochrane súkromia v elektronických komunikáciách.

Čo je cookie?

Cookies sú malé textové súbory vytvorené navštívenou webovou stránkou obsahujúce údaje. Ukladajú sa do počítača návštevníka, aby umožnili užívateľovi prístup k rôznym funkciám. Na našich stránkach sa spolu so súbormi cookie relácií používajú aj iné trvalé súbory cookies. Súbory cookie relácie sú dočasne uložené v pamäti počítača, pokiaľ si návštevník prehliada webové stránky. Tieto súbory cookie sa vymažú, keď užívateľ zatvorí webový prehliadač alebo po uplynutí určitej doby (čo znamená, že relácia vyprší). Trvalé súbory cookie zostávajú v počítači návštevníka až do ich vymazania.

Prečo používame cookies?

Súbory cookies používame na to, aby sme sa dozvedeli viac o tom, ako návštevníci komunikujú s našim obsahom a pomáhajú nám zlepšiť zážitok pri návšteve našich webových stránok.

Funkčnosť a obsah stránky

Funkciu zdieľania používajú návštevníci, aby odporučili naše stránky a obsah na sociálnych sieťach, ako je Facebook a Twitter. Súbory cookie ukladajú informácie o tom, ako návštevníci používajú funkciu zdieľania, i keď nie individuálnej úrovni, aby bolo možné danú webovú stránku zlepšiť. Ak neprijmete súbory cookies, neuložia sa žiadne informácie. Na niektoré ďalšie funkcie na našich webových stránkach používame tretie strany, napríklad ak navštívite stránky s vloženými videami z YouTube alebo stránky, ktoré obsahujú odkazy na YouTube. Tieto videá alebo odkazy (a iný obsah od tretích strán) môžu obsahovať súbory cookies tretích strán a možno že si budete chcieť pozrieť zásady webových stránok týchto tretích strán ohľadne informácií týkajúcich ich používania súborov cookies.

Analytika webovej stránky

Táto webová stránka používa Google Analytics, ktorá používa súbory cookies. Vo všeobecnosti súbory cookies ukladajú informácie o tom, ako návštevníci používajú webové stránky, vrátane počtu zobrazených stránok, odkiaľ návštevníci pochádzajú a počet návštev za účelom zlepšenia webovej stránky a poskytnutia užívateľom dobré skúsenosti. Ak neprijmete súbory cookies, neuložia sa žiadne informácie.

Ako odmietnem a vymažem cookies?

Súbory cookies nepoužijeme na zhromažďovanie identifikovateľných informácií o návštevníkovi. Avšak v prípade, že tak budete chcieť urobiť, môžete si vybrať a odmietnuť alebo zablokovať cookies, ktoré nastavila spoločnosť Electrolux alebo webové stránky tretích strán tým, že zmeníte nastavenia vášho prehliadača. Ohľadne ďalších podrobností pozri „funkcia pomoc“. Vezmite na vedomie, že väčšina prehliadačov automaticky akceptuje cookies, takže ak si neprajete používať cookies, bude potrebné ich aktívne vymazať alebo zablokovať. Informácie o používaní cookies v prehliadačoch v mobilných telefónoch a podrobnosti, ako odmietnuť alebo vymazať takéto cookies, nájdete v príručke vášho mobilného telefónu. Majte na pamäti, že ak odmietne používanie cookies, naše stránky budete môcť navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.